beleggers

Particuliere beleggers hebben vorig jaar 10% van de woningen opgekocht. Vooral starters zijn daar de dupe van, concludeert makelaarsvereniging NVM uit de vastgoedcijfers over 2017.

De Nederlandse vastgoedmarkt kende in 2017 een goed jaar, maar niet iedereen wist te profiteren van de grote vraag naar vastgoed. Dat is de voornaamste conclusie van de NVM in het rapport Vastgoedmarkt in Beeld 2017.

Starters verdrongen

De markt wordt volgens de makelaarsvereniging verstoord door particuliere beleggers. In 2017 werd 1 op de 10 woningen door een particuliere belegger opgekocht. “Zij kopen vooral kleine en goedkope woningen en verdringen daarmee in toenemende mate koopstarters van de koopwoningmarkt”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Volgens Jaarsma verdwijnen er geen woningen uit de voorraad doordat opgekochte woningen worden toegevoegd aan het huursegment. Starters en andere kopers met een beperkt budget zijn hier de dupe van, voor hen droogt het aanbod wel op. “De opgekochte woningen worden namelijk met een maandelijkse huurprijs in de markt gezet die aanzienlijk hoger ligt dan de netto hypotheeklasten.”

Recordjaar

Volgens de NVM was 2017 een recordjaar voor beleggingen in commercieel vastgoed. In totaal werd er ruim € 9,7 miljard geïnvesteerd. Dat is een groei van 35% ten opzichte van 2016. De meeste investeerders komen uit de VS en Groot-Brittannië.

Vorig jaar verruilden meer dan 240.000 koopwoningen van eigenaar. De gemiddelde verkoopprijs lag boven de € 260.000.

Bron: anweb.nl