hypotheekaanvragen

Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar weer gestegen. De aanvragen door starters daalden echter stevig.

De hypotheekmarkt blijft in beweging. De daling in februari en maart wordt goed gemaakt door de stijgende lijn in april, mei en juni. De hypotheekaanvragen stijgen het tweede kwartaal 2018 ruim 5% ten opzichte van het tweede kwartaal in 2017. In het tweede kwartaal werden net geen 98.000 hypotheekaanvragen gedaan. Meer dan de helft (ruim 53.000) komt daarbij voor rekening van mensen die hun hypotheek oversluiten en doorstromers. In 2017 registreerde HDN al een recordaantal aanvragen.

Starters lopen achter

Opvallend daarbij is dat de starter achter blijft. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2017 is het aantal hypotheekaanvragen onder deze groep bijna 10% gedaald. Dit kan te maken hebben met een sterke stijging van de woningprijzen en het benodigde eigen geld dat meegebracht moet worden. Starters waren goed voor 33.000 hypotheekaanvragen. Volgens HDN is dat mogelijk te verklaren door de alsmaar stijgende huizenprijzen. Ook het hogere bedrag aan eigen geld dat ingebracht moet worden, zou starters opbreken.

Bron: HDN