jongeren

Jongeren hebben veel geld over voor wonen. Ruim 43 procent van de mensen tot 35 jaar is bereid er meer dan 40 procent van zijn inkomen aan uit te geven.

Dat meldt Rabobank op basis van een enquête van Kantar TNS onder ruim 1.400 mensen. De bank ziet woonlasten hoger dan 40 procent van het inkomen als riskant omdat ze andere noodzakelijke uitgaven kunnen verdringen.

Mensen uit andere leeftijdscategorieën zijn veel voorzichtiger. Van de Nederlanders tussen de 50 en 64 jaar is 17 procent bereid om meer dan 40 procent aan wonen uit te geven en voor 65-plussers is dat maar 9 procent. ‘Wellicht vinden jongeren hoge woonlasten nu nog geen probleem, omdat ze geen kinderen hebben of omdat ze verwachten in de toekomst meer te verdienen’, zegt Rabo-econoom Nic Vrieselaar.

Volgens Vrieselaar kan de gekte op de woningmarkt een andere factor zijn. Uit angst om buiten de boot te vallen, zouden Nederlanders bereid kunnen zijn om diep in de buidel te tasten voor woonruimte. De econoom denkt dat het ook een kwestie van gewenning kan zijn.  ‘Jongeren wonen vaker dan vroeger in de vrije huursector, waar ze nu dikwijls ook al meer dan 40 procent van hun netto inkomen kwijt zijn aan huur, gas, water en licht.’

Vrieselaar vindt die bereidheid tot het dragen van hoge woonlasten een risico, bijvoorbeeld omdat mensen de kosten van kinderen kunnen onderschatten. Hij pleit er daarom voor om de leennormen niet te verruimen, zoals eerder werd geopperd om starters tegemoet te komen. ‘Om jongeren daadwerkelijk te helpen, is het vooral belangrijk de schaarste en betaalbaarheidsproblematiek in de vrije huursector aan te pakken, omdat steeds meer Nederlanders op zulke huizen zijn aangewezen.’

Rabobank verwacht voor 2018 een grotere stijging van de woningprijzen dan in 2017, toen koopwoningen 7,6 procent duurder werden.

Bron: Vastgoedmarkt.nl