hypotheekaanvragen

Het eerste kwartaal 2018 heeft het stokje overgenomen van het eerste kwartaal 2017 als ‘beste’ eerste kwartaal van de afgelopen jaren (+10 procent).

Dat blijkt uit de Maandmonitor van de De Hypotheekshop. Met name in januari en februari werden recordaantallen hypotheekaanvragen  ingediend, de maand maart moet alleen maart 2017 voor zich dulden.

Het hoge aantal aanvragen is volgens De Hypotheker te danken aan twee ontwikkelingen. Allereerst verschoof, door de aangepaste en deels verruimde toetsingsregels, een deel van de aanvragen die anders in december zou zijn ingediend naar januari. Ten tweede zorgde de golf aan renteverhogingen voor een piek eind januari/begin februari, waarbij ook aanvragen versneld zijn ingediend. Wellicht dat dit tevens een verklaring vormt voor de lichte daling van het aantal aanvragen in de maand maart.

Met ongeveer 100.000 hypotheekaanvragen neemt het afgelopen kwartaal ook de tweede positie in op de lijst van kwartalen met het hoogste aantal hypotheekaanvragen, gemeten vanaf 2011. Daarop doen van oudsher tweede en vierde kwartalen het goed: dat zijn meestal de pieken in een hypotheekseizoen.

In maart was wederom een toename zichtbaar van oversluitingen en verhogingen. Veel mensen willen voordat de hypotheekrente gaat stijgen nog even snel hun huidige renteperiode openbreken.

Bron: Vastgoedmarkt.nl